Header image  
Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor Filiala Caras-Severin (Resita)  
line decor
  HOME  REVISTE EDITATE  ::  
line decor
   
 
m

Revista Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor – România Fondator AHN Filiala Judeţeană Caraş-Severin – Reşiţa

Anul 7. Numărul 1. ( 25 ).................................... Ianuarie – Martie 2006

Anul 7. Numărul 1. ( 25 ) Ianuarie – Martie 2006
FACILITATI PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP


Guvernul a adoptat un proiect de lege privind protecţia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noile norme vor intra in vigoare cu data de 1 Ianuarie 2007. Astfel, sunt eliminate diferenţele care exista acum in cadrul categoriei de persoana cu handicap intre nevazatori si celelalte tipuri de handicap, sau intre persoanele cu handicap din mediu urban si cele din mediu rural.
 Astfel, se elimina diferenţele de cuantum ai prestaţiilor sociale intre nevazatori si persoanele cu alte tipuri de handicap.
In prezent, nevazatorii cu handicap grav sau accentuat pot cumula integral, alocaţia sociala fie ca salariul fie ca pensie, in timp ce persoanele cu alte tipuri de handicap pot cumula cu salariul sau cu pensia numai un procent de 50% sau 30% din indemnizaţia lunara.
Persoana cu handicap va beneficia de o indemnizaţie lunara, indiferent de venituri, de 179 lei RON pentru persoanele adulte cu handicap grav si de 147 lei RON pentru adultul cu handicap accentuat, începând de la 1 Ianuarie 2007.
Persoanele cu handicap grav sau accentuat vor beneficia de următoarele facilitaţi fiscale: scutirea de impozit pe veniturile din salarii; scutire de la plata impozitului pe clădire si teren; scutirea de la plata taxei asupra autoturismului ,mototriciclu adaptate handicapului; scutirea de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora; scutirea de la plata taxei hoteliere. Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a cărui dobânda se suporta din bugetul de stat, pentru achiziţionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces, cu condiţia plăti la scadenta a ratelor.
Persoanele cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, care poate fi încadrat cu contract individual de munca.
 Pentru relaţiile directe cu persoanele cu handicap auditiv sau cu surdocitate, autorităţile centrale si locale au obligaţia sa asigure inerpreti autorizaţi ai limbajului mimico-gerstual sau ai limbajului specific al persoanei cu surdocitate. Operatorii de telefonie vor trebui, pana la sfârşitul anului 2006, sa adapteze cel puţin o cabina la o baterie de telefoane publice pentru a permite accesul persoanelor cu handicap si sa furnizeze informaţii despre costurile serviciilor in forma accesibile persoanelor cu handicap.
Proprietarii de spatii hoteliere vor avea obligaţia pana sfârşitul anului 2007, sa adapteze cel puţin o camera pentru găzduirea persoanei cu handicap care utilizează fotoliu rulant.


DISPOZITIVELE MEDICALE SUNT AFECTATE DE UN BUGET ISTORIC
An de an, problemele financiare ale Sanatatii se acutizează, facandu-se sa credem ca acest domeniu a sărit din schema prioritarilor.
Cele mai afectate sunt insa dispozitivele medicale, atât de necesare peroanelor cu diferite handicapuri. Din lipsa banilor, lista de aşteptare pentru aceste utilitati, care trenează inca din septembrie 2004, a ajuns sa numere peste 300 de persoane. ,,In bugetul lunii Ianuarie 2006 nu avem fonduri suficiente pentru dispozitivele medicale, nici măcar pentru primele persoane de pe lista, care aseapta din 2004” ne-spus Dr. Sorin STANCIU, preşedinte-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caras – Severin.
Cea mai mar problema e ca bugetul de anul acesta, aseamănă celor din anii precedenţi, se stabileşte prin raportarea sumelor cheltuite in anul anterior. Astfel spus, anul acesta vom primii suma proporţionala cu cele de anul trecut, când banii n-au fost suficienţi, ceea ce înseamnă ca vom avea in continuare probleme cu reţetele gratuite si compensate, dar si cu dispozitivele medicale ’’ .
,, Sunt foarte multe persoane cu handicap care se plâng in legătura cu aceasta problema, ne-a declarat Ştefan STEINER, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor Filiala Judeţeana Caras – Severin RESITA.
Zilele trecute am fost la CJAS CS intr-o discuţie directa cu Dr. Sorin STANCIU preşedinte-director general CJAS-CS, care ne-a spus ca n-are pani decât pentru medicamente si spitale.
Din partea asociaţiei am făcut o adresa oficiala pe data de 25. 01. 2006 trimisa la Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate BUCURESTI Prof.univ. Cristian VLADESCU, Directorului executiv al CNAS Vasile CEPOI, si Ministrului Sanatatii Ec. Eugen NICOLAESCU , in care am explicat ca fondurile pentru dispozitivele medicale sunt insuficiente, am dat exemplu Judetul Timis care nu se confrunta cu o situaţie aşa de grea ca in CS. Aceste informaţii le am de la colegii de asociaţie din Judetul Timis.  Am cerut sprijinul Ministrului Sanatatii , Preşedintelui CNAS pentru situaţia grava in care se afla persoanele cu handicap in Judetul Caras – Severin, care au nevoie urgenta de dispozitivele medicale, pentru suplimentarii de fonduri .
Problemele nu sunt numai la CJAS-CS ci si la Direcţia Muncii, unde sunt in evidenta persoane care au suferit accidente de munca, care asteapta de multi ani dupa aprobari ’’. ,, Atat timp cat bugetele sunt alcătuite prin raportare la bugete istorice, sumele sunt foarte mici, a precizat Dr. Sorin STANCIU. Orice proiect de lege se face in funcţie de bugete istorice, ceea ce generează discrepante intre bugetul CJAS- si celelalte case teritoriale de asigurări de sănătate, care au fonduri mai mari. Momentan pentru luna ianuarie avem doar un buget provizoriu. Speram insa ca in bugetul care ne va fi alocat anul acesta sa fie cuprinsa o suma care sa mulţumească pe toata lumea’’.
Ştefan STEINER 
preşedinte AHN-CS

 


  NOU IN MEDICINA   ULTIMILE NOUTATI DIN CERCETARE TRATAMENTE SI TEHNOLOGIE

SECRETUL REGENERARII INIMII
Oameni de ştiinţa australieni au descoperit ca pestele-zebra tropical deţine probabil secretul pentru vindecarea bolilor  inima. Cercetătorii de la Institutul de Cercetari ,, Victor Chang” din Australia au constatat ca inima acestui mic peste vărgat se poate autoregenera. Ei au observat ca, daca înlătura pana la o treime din inima peştelui-zebra, aceasta se va reface total in 63 de zile. Peter Currie, din cadrul institutului, spune ca, daca se va desluşi mecanismul prin care pestele – zebra reuşeşte acest lucru, atunci s-ar putea găsi soluţii de tratament pentru oameni care suferă de boli cardiace. Se presupune ca lipsa capacitaţii de autogenerare a inimii umane sta la baza bolilor cardiace.


CALDURA DEGAJATA DE LAPTOP ARE EFECTE NEGATIVE
Barbatii care ţin in  braţe un laptop mai multe ore pe zi risca sa nu mai poată deveni taţi. Un studiu recent efectuat in SUA pe un grup de 29 de barbati a arătat ca poziţia picioarelor apropiate, necesara susţinerii pe genunchi a unui laptop,  asociata cu căldura degajata de computer, duce la creşterea cu 2, 8 Grade a nivelului temperaturii scrotale. Legătura cauza-efect dintre creşterea temperaturii testiculare si scăderea fertilităţii a fost dovedita ştiinţific. Studii anterioare arata ca o creştere cu doar 1 Grad este suficienta pentru a scădea viteza de producere a spermei, potenţialii taţi fiind adesea sfătuiţi sa evite băile fierbinţi, sauna purtatul pantalonilor prea strâmţi. Cercetătorii doresc acum sa studieze in ce fel este afectata calitatea spermei de căldura emisa de laptop si de durata de expunere la aceasta Pentru neutralizarea radiaţiilor de la laptop, se recomanda dispozitivele inventate de fizicianul roman Ancu DINCA .
Vizitaţi www. viatasienergie.ro


SPUNETI ADIO FUMATULUI !
Peste 70% din fumători au încercat fara succes sa se laşa de fumat. Astăzi exista firme care lucrează la producerea unor vaccinuri anti-nicotina. Aceasta i-ar putea ajuta pe fumători sa renunţe definitiv la dependenta de tigari. Când nicotina este asimilata in sistemul vascular, ajunge la creier, unde produce o stare de exaltare. Vaccinul NicQb produce  anticorpi care se asociază nicotinei din sânge. Moleculele nou­create sunt prea mari pentru a mai ajunge la partea din creier care reacţionează la stimulul nicotinei. Fara plăcere, pofta de a aprinde o ţigara dispare in timp. Vaccinul ar putea fi disponibil in cinci ani. In proporţie de 57% cei cărora li s-a administrat o concentraţie mai mare de anticorpi s-au lăsat de fumat timp de cel puţin patru ani. Sunt in studiu si alte vaccinuri contra fumatului, precum si doua medicamente care ar putea sa-i ajute pe dependentii de tutun sa se lase de acest viciu. Ambele funcţionează prin receptorilor de la nivelul creierului care răspunde la stimulul nicotinei. Experţii spun ca multi fumători vor avea nevoie de consiliere psihologica pentru a renunţa definitiv la obiceiul de a fuma.

Sediul Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor RESITA Al. Trei Ape Bl.2 sc. ap.3 Program:  Marţi orele 14  -  16 si Joi orele 16  - 18  Tel/ Fax. Sediu 0255-228021  Corespondenta Tel / Fax 0255-211560  0744479253 e-mail:ahnr@terrasat.ro 

www: ahn.cs.home.ro  www: ahnr.ro

 Trei broaşte stăteau pe malul lacului la bârfa.  Prima zice : Oac.  A doua: Oac. A treia: Oac, oac, oac . Supărata , prima broasca scoate pistolul si o
impusca pe a treia. -Dar ce-ai avut cu ea ? . Întreabă mirata a doua broasca. -Ştia prea multe.
SOLDATII SUNT chemaţi la raport afara. Vine comandantul si spune: -Mai mişca cineva ? O voce din spate răspunde :
- Pamantul domnule comandant .
Comandantul :
-Cine a spus asta ?
Răspunde din nou vocea din spate:
-Galileo Galilei .

 Comandantul :
-Galileo  Galilei, un pas in fata ! ! !


 Femeia – Internet : De cele mai multe ori e greu accesibila; Femeia – Server :  E mereu ocupata când ai nevoie de ea ;

Femeia – Windows: Toţi ştiu ca nu e apta , dar nimeni nu poate trai fara ea ; Femeia – Excel :  Se spune ca poate face multe, dar e folosita numai pentru cele mai simple activitati ; Femeia – Word : Are intodeauna pregătita o surpriza si nimeni nu o înţelege in întregime ; Femeia – DOS: Toţi au avut-o odată, dar azi n-o mai vrea nimeni; Femeia – Virus :   Vine atunci când o aştepţi mai puţin si iţi consuma toate resursele; Femeia – Password :  Crezi ca eşti singurul, dar jumătate din prieteni o ştiu ; Femeia – User :   Nu face nimic ca lumea si cere prea mult. TATAL II SPUNE FIULUI :
-Ştii, oamenii deştepţi au intodeauna dubii, pe când cei prostănaci sunt foarte siguri pe ei ?
-Serios , tata ?
-Absolut !!!

TREI PRIETENI Vechi fac un test de memorie. Doctorul îl întreabă pe primul :
-Cat face trei ori trei ?
-274 , răspunde acesta. -Hmm…
Doctorul se întoarce câtre cel de-al doilea.
-Cat face trei ori trei ?
-Marţi, răspunde acesta.
-Cat face trei ori trei ? , îl întreba doctorul pe cel

de-al treilea. -Noua, răspunde el. -Foarte bine. Cum ai ajuns la rezultat asta ? -Simplu. Am scăzut 274 din marţi.


DOM ’ DOCTOR,
Calcam pantalonii, când a sunat telefonul. Neatent,
in loc sa duc receptorul la ureche, am dus fierul de
călcat încins si mi-am ars urechea.
-Bine, o ureche. Dar cealaltă ?
-Pai, nu trebuia sa sun Salvarea ?...

CUMNATA MEA:
Profesoara, a simţit intr-o zi o durere ascuţita in
piept . Îngrijorata, i-a rugat pe elevi sa citească
încet, adăugând:
-Daca mor, va rog sa chemaţi un profesor din

alta clasa.
O fetita din banca intai a ridicat mana timid si
a întrebat:

- Doamna invatatoare, daca muriţi, îmi daţi mie penarul dumneavoastră cu Ursuleţul Winnie ?
INFUREAT, UN SEF De serviciu l-a convocat pe unul dintre subordonaţi, întrebându-l:
-Cum se face ca, de o saptamana incoace, de fiecare data când intru in birou va găsesc tăind frunza la câini ?
-Pai, e din cauza incaltarilor ? -Cu tălpile astea, nu va mai auzim venind pe coridor…

 


Minuni din Scaunul cu rotile
Într-o atmosferă emoţionantă, vineri, 18 martie a avut loc vernisajul celei de a cincea expoziţii personale a artistulului Vasile Popovici. Secţia Periodice a Bibliotecii Judeţene  ,,Paul Iorgovici‘‘ din Reşiţa a găzduit lucrările de icoane, pictură naivă şi materiale filatelice, a celui pentru care talentul cu care a fost hărăzit înlocuieşte locul lăsat gol de destinul mult prea puţin darnic. Din scaunul cu rotile în care ţintuit încă din copilărie, mânile lui Vasile Poppovici scot la iveală un artist cu suflet mare, în care încap toate culorile lumii.

Expoziţia a fost vernisată cu doar o zi înainte ca Vasile să împlinească 36 de ani. Evenimentul a fost organizat de Direcţia Pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Caraş-Severin şi de Biblioteca Judeţeană, care a fost, de altfel şi instituţia gazdă a evenimentului de săptămâna

trecută. (R. Ţene) Articol preluat din cotidianul SUD VESTUL 25 Martie 2005

La acest vrnisaj au luat cuvântul

directorul Biblioteci Judeţene Nicolae Sărburbu, 
preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Naivi ,,ARPLANA” Mihai Vintilă, preotul Ocrainean Popovici Petru, şi preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor Ştefan Teodor Steiner,


Satul bănăţean, pictat dintr-un scaun cu rotile.
Ieri, la biblioteca municipală din Caransebeş Mihail halici a debutat cu o expoziţie de pictură naivă cu pozelucrări aparţinând pictorului reşiţian Vasile Popocici. Manifestarea este organizată în colaborare cu Fundaţia Artiştilor Plastici Naivi „ Vintilă - Arplana ’’ din Caraş-severin şi Primăria Caransebeş. La vernisaj, au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură, şi nu numai.
  Ineditul acestei acţiuni este  expunerea tablourilor pe peretele bibliotecii sub o boltă generoasă astfel încât fiecare trecător să aibă posibilitatea să le admire. Lucrările sunt cu atât mai interesante cu cât autorul suferă de un handicap fizic. Practic, Popovici este imobilizat într-un scaun cu rotile, însă acest fapt nu l-a împiedecat să zugrăvească în culorile cele mai vii lumea satului bănăţean. S-a născut în localitatea Cornuţel -Banat şi are 36 de ani, debutul expoziţional avându-l în 1999. În această perioadă, a participat la numeroase expoziţii de grup şi personale, în toate oraşele ţării, dar şi în străinătate. De asemenea, a luat parte la tabere de  creaţie şi a fost premiat cu numeroase distincţii.
Constantin Şovre, şeful bibliotecii din Caransebeş, gazda acţiunii, a caracterizat acţiunea drept una deosebită, având în vedere efortul de voinţă pe care Popovici îl demonstrează prin creaţiile sale. Pe lângă această expoziţie, mai există un proiect care va fi pus în practică, tot în colaborare cu administraţia locală, privind organizarea unei tabere de artă naivă, finalizată de o expoziţie, însoţită de un recital de poezie în grai, ne-a mai declarat Şovre. Expoziţia cu lucrări semnate de Popovici este deschisă până duminică ,24 iulie.
Alin Simeria ( Cotidianul  banatului  24 ORE  ,  marţi 16 iulie 2005 )


Colectivul de redacţie

Tehnoredactare:

Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor

Ştefan – Theodor STEINER

 

Aleea  TREI  APE Bl.2, Sc.2, Ap.3.320191 REŞIŢA Jud. Caraş-Severin

Cornel PUSCAS Vasile  POPOVICI

Lucian  STEINER 

 Te l  /fax: + 40255/211560;  +40  0744479253 E - mail : ahnr@terrasat.ro www. ahn.cs.home.ro  Nou telefon la sediu 0255/228021 Program sediu : Marti 14 – 16  si Joi  16 - 18