Header image  
Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor Filiala Caras-Severin (Resita)  
line decor
  HOME  ::  
line decor
   
 
ORAŞE PENTRU TOŢI
 

AŞA DA!

Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate Caraş-Severin Reşiţa

 

Sediul ASOCIAŢIEI HANDICAPAŢILOR NEUROMOTOR

 

Magazinul Triumf

 

Cabinet Parlamentar

Bloc de locuinţe A.N.L.

Sediul Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor Reşiţa

 

Raifeisen BANK

 

Politia Municipala

 

Politia CS Judeteana.

 

Primăria Reşiţa

 

Policlinica

 

Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin

 

Trezorerie

 

ASOCIAŢIA HANDICAPAŢILOR NEUROMOTOR

Filiala Caraş-Severin

Reşiţa, Aleea Trei Ape, bloc 2

ORAŞE PENTRU TOTI

sseegale

Acsesibiliatea – o problemă de demnitate

Statele trebuie să recunoască importanţa globală a accesibilităţii în procesul de egalizare a şanselor în toate sferele societăţii.

Pentru persoanele cu orice fel de handicap, statele trebuie să iniţieze măsuri de înlăturare a obstacolelor în calea participării la mediul ambiant. Asemenea măsuri trebuie să cuprindă: „Regulile Standard Privind egalizarea şanselor pentru Persoanele cu Handicap”.

Legea nr. 519/12.06.2002 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap prevede la capitolul III – accesibilităţi pentru persoanele cu handicap.

Art. 16.

– (1) În termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în spaţiile de parcare de pe lângă instituţiile de interes public vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional, minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport ale persoanelor cu handicap; totodată, în spaţiile de parcare ale domeniului public şi cât mai aproape de domiciliu, administratorul acestora va repartiza locuri de parcare gratuite persoanelor cu handicap care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare.

– (2) Până la data de 31 decembrie 2003 toate spaţiile de parcare organizate vor avea amenajate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional, minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport ale persoanelor cu handicap.

– (3) Este interzisă parcarea altor mijloace de transport pe locuri de parcare amenajate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoane cu handicap.

– (4) Până la data de 31 decembrie 2010 toate staţiile mijloacelor de transport în comun vor fii amenajate pentru a permite accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap, în conformitate cu prevederile normativul menţionat la art. 12.

– (5) Până 31 decembrie 2005 autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a monta sisteme de semnalizare sonoră şi vizuală pentru persoanele cu handicap, la trecerea de pietoni, precum şi panouri de afişaj în mijloacele de transport public şi pe drumurile publice. Transport în comun au obligaţia să introducă în fabricaţie mijloace de transport în comun, adaptate accesului neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Art. 17.

– (1) Începând cu 1 ianuarie 2004, toate societăţile sau regiile de transport în comun, urban sau interurban, au obligaţia să achiziţioneze mijloace de transport special adaptate pentru accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap:

– (2) În termen de maximum 2 ani de la data intrări în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă producătorii de mijloace de transport în comun au obligaţia să introducă în fabricaţi mijloace de transport în comun adaptate accesului neîngrădit al persoanelor cu handicap.

– (3) Până la data de 31 decembrie 2010 toate mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie vor fi adaptate accesului neîngrădit al persoanelor cu handicap.

La iniţiativa A.H.N. Caraş-Severin Reşiţa, la Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate Caraş-Severin Reşiţa, s-a reuşit – conform Ordinului nr. 649 din 25 aprilie 2001 privind aprobarea Normativului Adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban aferent la exigenţele persoanelor cu handicap, indicativ NP 051/2000 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 287 din 31 mai 2001 Ministerul Lucrărilor publice, Transporturilor şi Locuinţei, în temeiul prevederilor art. 11 şi 12 din O.U..G. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 38 alin. (2) din Legea nr. 10/1995 – construirea unui plan înclinat pentru cei care se deplasează în/cu scaunul rulant.

Când este voinţă şi înţelegere faţă de problemele semenilor noştri se poate. Felicitări.

 

 

 Pliant realizat de
Asociaţia handicapaţilor neuromotor
filiala judeţeană
Caraş-Severin
reşiţa- Ahn- cs.
Tel/Fax:+40/0255/211560
Mobil: 0744479253
e-mail: ahnr@terrasat.ro
www.ahn.cs.home.ro

 

AŞA NU!

La Universitatea „Eftimie Murgu”e Murgu

 

În jurul Sălii Polivalente